Een kwart van de bedrijven in het Midden- en Kleinbedrijf zou inmiddels onder speciaal streng toezicht staan bij hun bank.

Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, dinsdag  in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

Bedrijven die onder dat zogeheten bijzonder beheer vallen – ook wel bekend als de ‘wrakkencentrale’ – staan onder verscherpt toezicht van de bank. Die kan aanvullende eisen stellen en zit als het ware bovenop de ondernemer. Het gaat dan om bedrijven die in de ogen van de bank grote financiële problemen hebben en daarom extra aandacht nodig hebben. Dit in verband met mogelijke wanbetaling op leningen.

Bedrijven bij ‘bijzonder beheer’ banken

Navraag van het FD bij enkele grootbanken levert een iets minder dramatisch beeld op, dan MKB-voorman Biesheuvel oproept. Al erkennen banken dat het aantal klanten dat onder verscherpt toezicht staat, stijgt.

ABN Amro bevestigt dat relatief veel klanten onder bijzonder beheer vallen. Volgens de bank gaat het om zo’n 20 procent van de MKB-klanten. Dat is twee keer zo veel als normaal.Maar dit heeft mede te maken met het feit dat ABN Amro is gefuseerd met het voormalige Fortis, dat relatief makkelijk kredieten zou hebben verstrekt in de concurrentiestrijd met de top drie (ING, Rabobank en ABN Amro).

Rabobank meldt tegenovover het FD desgevraagd dat één op de tien zakelijke klanten onder bijzonder beheer valt, 'veel meer' dan normaal. Onder de kleinere klanten is het percentage waarschijnlijk hoger. ING spreekt over 6,3 procent.

MKB-Nederland beducht voor lasten ondernemers

Banken bevestigen dus niet het hoge percentage dat Biesheuvel noemt, maar wél het beeld: relatief veel MKB'ers hebben het moeilijk en liggen op de intensive care bij de banken.

MKB-voorman Biesheuvel zelf zegt te schrikken van het pessimisme onder ondernemers. Hij is teleurgesteld in het kabinet dat hij beticht van 'warrig' en 'onsamenhangend' beleid.  Volgens Biesheuvel moet het kabinet niet zozeer lasten verzwaren als wel bezuinigen op eigen uitgaven. Met name door te snijden in de bureaucratie in de zorg.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl